Inovácia vzdelávania v základnej škole - učenie žiakov pre život

02.03.2010 Sabinov

Šarišské Michaľany - Základná škola s materskou školou Šarišské Michaľany od októbra 2009 realizuje projekt Priblížime vzdelávanie potrebám spoločnosti.
Projekt je súčasťou Operačného programu – Vzdelávanie, je spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a jeho cieľovou skupinou sú pedagogickí zamestnanci a žiaci základnej školy.
Strategickým cieľom projektu je tvorba a implementácia školského vzdelávacieho programu s dôrazom na podporu zvyšovania kvality vzdelávania na základe inovácií a profilácie školy v súvislosti s reformou systému vzdelávania. Škola prostredníctvom projektu môže inonovať a modernizovať nielen vyučovanie predmetov záväzných štátnym vzdelávacím programom, ale aj výučbu vlastných prierezových tematík, a to predmetov environmentálna výchova, geografia cestovného ruchu, ochrana života a zdravia a výtvarné spracovanie materiálu.
Strategický cieľ projektu napĺňa globálny cieľ Operačného programu Vzdelávanie tým, že v súlade s novým školským zákonom zavádza dvojúrovňové vzdelávanie a rozvíja kľúčové kompetencie žiakov v súlade s požiadavkami spoločnosti orientovanej na oblasti zabezpečujúce vysokú úroveň tvorby pridanej hodnoty.
Špecifickým cieľom projektu je zvýšenie kľúčových kompetencií a kvalifikačnej spôsobilosti pedagogických zamestnancov v oblasti využívania IKT a v oblasti cudzojazyčnej zručnosti, ako aj tvorba školských vzdelávacích programov, ich overenie, štandardizácia a inovácia didaktických materiálov.
V školskom roku 2009/2010 sa projekt realizuje v 2. a 6. ročníku. Od októbra 2009 do júna 2010 prebieha fáza overovania didaktických materiálov a ich štandardizácie vo všetkých vyučovacích predmetoch. Školský vzdelávací program overujú vyučujúci jednotlivých predmetov.
K 25. 2. 2010 úspešne ukončilo kurz – Zvýšenie kľúčových kompetencií učiteľov školy v oblasti IKT 24 pedagógov. Pri svojej práci budú tak môcť učitelia využívať moderné metódy výučby v jazykovom laboratóriu ESN i interaktívnej učebni Interwrite, ktoré škola získala zo zdrojov ESF.

Mgr. Iveta Markovičová
 

Vyberte región